Zatím se jenom chlubím

28. dubna 2014 v 18:28 | faun |  Boje s Nudou Domácí
Ták, konečně začínám tuto rubriku, ačkoli asi zatím bude jen čekat. Teprve začínám, protože jsem se zbláznila poměrně nedávno a růst ničeho nijak neurychlíte.

Nejdříve jsem si koupila Meduňku, den po Danově migréně a zjistila, že je dobrá nejen na čištění organismu, na zklidnění nervové sítě (Dan mívá i křeče do nohou po úrazu páteře), do salátů, na ryby a do čaje, ale i na migrény. Ták, miláčku, už mi jen najdi místo, kam můžu vyvěsit svazečky na vysušení (myslím přírodní nerychlé sušení, sklízí se mezi červencem- září, suší se ve stinném, větraném prostředí).







Takže meduňka rostla, už jsem si užila několik louhovaných nálevů, bylo mi zle a nemohla pořádně.... vyprázdnit. Taky jsem několik lístečků (spolu s bazalkou) vypotřebovala do marinády na pečené pstruhy.


(vlevo oregáno, vpravo meduňka, dost ty potvory vyrostly)

A jak rostla a časem bude pěkný keř, našla jsem jí pěkný velký hrnec, který dole trochu teče, ale na kytky je ještě dostatečný, a s Dobromyslem (oregáno) je spárovala na věčné časy, nebo aspoň dokud jim bude hrnec stačit. Protože má meduňka ráda sucho a sluníčko a je poměrně nenáročná na zalévání (to mi vyhovuje), problém s odtokem vody (která neodtéká v hrnci s pevným dnem) jsem vyřešila lehkou drenáží (písek, drobnější kamínky, keramzit(?)), aspoň nehrozí, že kořínky budou ležet celé dny ve vodě a kytka uhnije. No, jsem vlastně laik, ale zatím to roste :-)

Časem se tato rubrika rozroste, ale je vám snad jasné, že si kvůli bylinkám nepořídím vybavení s lampou, pro pěstování trávy a nebudu svítit i v noci. V každém případě mám meduňku, oregáno, zasadila jsem i semínka tymiánu a rozmarýnu, ale zatím jsou nerostoucí (dobře, něco tam roste, ale je to za a. malé, za b. semínka byla uprostřed a toto roste u okraje, takže kdo ví, co mi vlastně roste). Až budu zkoušet nějaké recepty, taky přidám a zdokumentuji. Zatím můžu jen.....

Jednoduchý Čerstvý pečený pstruh
dno zapékací misky zaplníme nakrájenou cibulí (já mám ráda na proužky) a plátky brambor (mám ráda s umytou šlupkou)
pstruha očistíme od šupin (nožem, drátěnkou, hrubou stranou houbičky), omyjeme, uvnitř osolíme, opepříme, kůži nakrojíme
v hrnečku smícháme olej, sůl, meduňku, bazalku a potřeme rybu (vypotřebujeme všechno, můžeme i brambory)
až bude zlatá, otočíme a dopečeme z druhé strany !kontrolujeme i brambory!

(chápejte, já vařit neumím, ale tyhle dvě jsem si dělala sama doma bez receptu jen podle chuti a po 4hodinách nebyla ani jedna)







 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama